Povrede kod dece

Pexels Kampus Production 8813564

Zbog učestale pojave povreda dece i povećanog dolaska istih kod nas u Ambulantu, odlučili smo da napravimo jednu “konstataciju” koje će možda zanimati roditelje i samu decu, u ime svih mojih kolega, zdravstvenih i medicinskih radnika, lekara, ljudi koje vole posao koji rade i koji se trude maksimalno da urade sve kako bi izlečili svakog sportistu i svako dete koje ima povredu, školovanih trenera koji su završili školu i koji imaju licence za rad, onih koji su se mučili da tu istu školu završe kako bi mogli nesmetano da se bave poslom koji vole.

Smatramo da je edukacija dece o zdravlju i povredama u sportu i njihovoj prevenciji veoma bitna stvar, ali isto tako i edukacija roditelja koja žive u tome da svako dete može da bude Novak Ðokovic ili Ronaldo.

Cilj nije niti vređanje niti omalovažavanje struke i ostalog, već samo da se skrene pažnja da što manje želimo da vidimo decu povređenu, želimo da ih vidimo ZDRAVU i da se zdravo bave sportom, a ne zbog uticaja (ne)stručnih da prestaju da se bave istim.

Da li ste se nekada zapitali gde deca treniraju, uslovi, podloga?

Da li ste se nekada zapitali ko Vas trenira/ili ko vodi racuna o Vama?

Da li ste se nekada zapitali zbog čega ostavljate decu trenerima, a ne znate da li taj isti ima dozvolu određenog saveza za RAD, da li je taj trener alkoholičar, da li vređa i psuje, ponaša se (ne)pedagoški?

Da li stvarno mislite da je bezazlena povreda leđa ili kolena kod dece u periodu izmedju 13-17 godina i da je to NORMALNO?

Da li je vama bitno da dete sa 13,14,15,16 godina “bude prvak opštinske lige, najbolja ekipa u regionu, najtalentovanije dete u razredu”, da osvaja sve sto se može osvojiti i da ima optereæćnje na treningu kao da je senior od 27 godina, a pri tom se ne zapitate da li će to isto dete biti sprečeno zbog povrede da se bavi sportom koji voli?

Da li ste za zapitali što se deca žale sve više na bolove u kolenima i zglobovima, a pri tom znate da treniraju na fudblaskom terenu koji je kao da trenirate po betonu?

Da li znate da jedan igrač BARSELONE, koja inače ima uslove za lečenje i oporavak igrača DEMBELE leči povredu zadnje lože 5 nedelja, a da kod nas u Ambulantu dolaze deca sa pričom da moraju sto pre da se oporave za vikend, jer im je trener tako rekao, da to nije ništa strašno i da se namesti kod kiropraktičara…(dete ima 15 godina) ?!?!?!

Da li znate da li je jačina treninga prilagođena uzrastu dece?

Da li se možda zapitate što vodite decu kod nadrilekara/stručnjaka koji rade sve samo se ne bave medicinom, a posle tražite pomoć ordinacija koja tada ne mogu da pomognu , jer bude kasno za lečenje povrede?

Da li je Vama stalo do zdravlja dece?

Da li ste učinili sve sto je u vasoj moći da Vam deca budu zdrava, odnosno da li mislite da su deca dovoljno edukovana da znaju da li je taj trening dobar za njihovo zdravlje ili za napredak ? Ili da li ste vi edukovani? Ili i DALJE mislite da su svi koji rade sa vašom decom edukovani za oblast kojom se bave?

Prema članu 27 Zakona o sportu i Pravilniku o dozvoli za rad sportskih stručnjaka lica koja rade u oblasti sporta, Pravilnika o dozvoli za rad sportskih stručnjaka u oblasti školskog sporta i fizičkog vaspitanja dece predškolskog uzrasta moraju imati dozvolu za rad izdatu od strane nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza.

Dozvola za rad je neophodan uslov da bi sportski stručnjak u oblasti školskog sporta i fizičkog vaspitanja dece predškolskog uzrasta stekao pravo na rad u praksi i dobio pravo na dobijanje odgovarajuæe dozvole za rad shodno Pravilnicima Saveza za školski sport Srbije.

Stručni rad u sportu, u sportskim organizacijama koje su uključene u rad u oblasti školskog sporta i fizičkog vaspitanja dece predškolskog uzrasta, mogu obavljati sportski stručnjaci koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o sportu i Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i poseduju dozvolu za rad predviðenu pravilima Saveza za školski sport Srbije.

UPOZORENJE:

U poslednje vreme su se pojavili pojedinci i organizacije koji nude sportskomedicinske preglede, a za obavljanje tog veoma delikatnog posla nisu ni stručno, ni tehnički spremni.

Napominjemo da u Zakonu o sportu stoji da preglede mogu da obavljaju samo specijalisti medicine sporta (izuzetno, za učesnike u školskom sportu, specijalisti pedijatrije).

VODITE RAČUNA KOME POVERAVATE ZDRAVLJE VAŠE DECE!

PODELI POST