GB Medic rehabilitacioni fizio-centar

Gb Medic

Kinesio Taping: Inovativno rešenje za oporavak i potporu telu

Kinesio Taping, takođe poznata kao kinesiološka traka ili K-taping, postala je popularna metoda podrške i rehabilitacije u svetu sporta i medicinske terapije. Ovaj tanak, fleksibilan trakasti materijal primjenjuje se na kožu kako bi se pružila podrška mišićima i zglobovima, smanjila bol, poboljšala cirkulacija i potaknula prirodni proces ozdravljenja tela.

Kako funkcioniše Kinesio Taping?

Kinesio traka osmišljena je kako bi oponašala prirodne pokrete kože, što omogućava slobodno kretanje. Traka se aplicira uz napetost i elastičnost koja stvara blagu kompresiju na području primene. Ova kompresija potiče cirkulaciju krvi i limfe, smanjuje oticanje, te pomaže u olakšavanju boli i ubrzanju procesa ozdravljenja.

Prednosti Kinesio Tapinga:

 • Poboljšana stabilnost i podrška: Kinesio traka može pružiti podršku mišićima i zglobovima, pomažući u održavanju stabilnosti tokom aktivnosti.
 • Smanjenje boli: Traka može smanjiti bol u mišićima i zglobovima te pružiti olakšanje od nelagode.
 • Brži oporavak: Kinesio taping potiče cirkulaciju i pomaže telu da se brže oporavi od povreda.
 • Prevencija povreda: Može se koristiti za sprečavanje povratka povreda tako što pruža dodatnu potporu i zaštitu.
 • Povećana svesnost tela: Kinesio traka može poboljšati svesnost tela i podržati pravilne pokrete.

Primene Kinesio Tapinga:

Kinesio taping se često koristi kao deo terapijskog pristupa za podršku i olakšanje kod različitih povreda i stanja. Evo nekoliko povreda i stanja kod kojih se često primenjuje kinesio taping:

 1. Sportske povrede: Kinesio taping se često koristi u sportskoj rehabilitaciji kako bi se podržale povrede mišića, tetiva ili ligamenata. To može uključivati istegnuće mišića, povrede Ahilove tetive, i sportske povrede kolena kao što su povrede ligamenata.

 2. Bol u leđima: Kinesio trake se koriste za smanjenje bolova u donjem ili gornjem delu leđa. Ova tehnika može pomoći u poboljšanju držanja tela i smanjenju napetosti u mišićima leđa.

 3. Ramena i vrat: Osobe koje pate od bolova i napetosti u ramenima ili vratu mogu imati koristi od primene kinesio traka radi smanjenja nelagodnosti i poboljšanja pokretljivosti.

 4. Nadlanica i lakat: Kod povreda kao što su teniski lakat (lateralni epikondilitis) ili golferski lakat (medijalni epikondilitis), kinesio taping može pomoći u smanjenju bolova i pružanju podrške zglobovima i mišićima podlaktice.

 5. Problemi sa zglobovima: Osobe koje imaju nestabilne zglobove, kao što su problemi sa zglobom ramena ili kolena, mogu koristiti kinesio taping za dodatnu podršku i stabilizaciju.

 6. Edemi i oticanje: Kinesio taping se može koristiti kako bi se smanjio otok nakon povrede ili operacije, posebno na ekstremitetima poput ruku i nogu.

 7. Sindrom preopterećenja mišića: Osobe koje pate od sindroma preopterećenja mišića ili miofascijalnih problema mogu koristiti kinesio trake kako bi smanjili napetost i bol u mišićima.

Kinesio traka je inovativni alat koji pomaže u podršci tela, smanjenju boli i procesu ozdravljenja. Prilagodljivost i učinkovitost čine je popularnom među sportistima, terapeutima i svima koji žele brži oporavak i podršku tela tokom aktivnosti. Bez obzira na to jeste li povređeni ili želite poboljšati svoje sportske performanse, kinesio taping može biti koristan dodatak Vašem režimu o zdravlju i dobrobiti.

Kinesio Taping metodu koriste specijalisti za rehabilitaciju kao terapeutsko sredstvo u programima pedijatrije, ortopedije, neurologije, onkologije i drugim, kao i nivoima nege poput akutne nege, bolničke rehabilitacije, kućne nege i dnevne rehabilitacije.

Koristi se u lečenju bola, povreda mekih tkiva, poremećaja tkiva i zglobova, edema i drugo. Kinesio Taping metoda je takođe efikasno tretirala životinje, a koriste se dve specijalne trake: Kinesio Ekuine i Kinesio Canine. Kinesio Tek traka nanesena na kožu sa različitim stepenom istezanja stvara mehanički stimulans i aktivira aferentni put do CNS-a.

Svojstva Kinesio Tek traka sadrži ili 100% pamuka i elastična vlakna ili mešavinu poliestera i pamuka sa elastičnim vlaknima. Kada je u pitanju osetljiva koža gde su potrebne veće napetosti trake kako bi se postigao željeni rezultat koristi se traka mešavine poliestera i pamuka sa elastičnim vlaknima.

Važno je napomenuti da kinesio taping ne može zameniti druge terapijske metode ili rehabilitaciju, već se često koristi kao deo sveobuhvatnog tretmana. Pre primene kinesio traka, obavezno se posavetujte sa stručnjakom, kao što je fizioterapeut ili sportski terapeut, kako biste odredili najbolji pristup za vaše specifične potrebe i povrede.