GB Medic rehabilitacioni fizio-centar

Gb Medic

MESTO ZA VAŠE ZDRAVLJE I DOBROBIT - GB MEDIC CENTAR

Fizio centar, ili centar za fizioterapiju, je specijalizovana ustanova koja pruža raznovrsne usluge usmerene na poboljšanje zdravlja i dobrobiti pacijenata. GB Medic centar igra ključnu ulogu u rehabilitaciji i očuvanju telesnog zdravlja te pomaže ljudima svih generacija u prevenciji i lečenju različitih telesnih problema.

Dry Needling

GB Medic ambulanta svojim pacijentima omogućava pristup najsavremenijim praksama fizikalne terapije.

Suva punkcija je tehnika korišćenja akupunkturnih igala u rešavanju bola i napetosti u mišićima bez korišćenja medikamenata.

Fizikalna terapija

Primena električne energije u fizikalnoj medicini je standardna metoda lečenja svakog savremenog rehabilitacionog centra. Elektroterapija ostvaruje izuzetno pozitivan efekat na strukture mišićnog i nervnog sistema. Ona proizvodi toplotni efekat koji utiče na proširenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije, ali deluje i analgetski, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Takođe, ona povećava mišićnu masu, stimuliše oštećena nervna vlakna, i ima antidematozno dejstvo.

Flossing terapija

Flosing tehnika je nova terapeutska metoda koja se najčešće koristi u tretmanu profesionalnih sportista.

 

 

Kompjutersko jačanje mišića

Kompjutersko jačanje oslabljenih mišića predstavlja najnoviji i najkvalitetniji metod jačanja svih grupa mišića. Dozvolite da naš kompjuter vežba umesto vas. Ovom terapijom zaobilazite opterećenje zglobova i time postižete 100% efekat na mišić.

 

Spinalna manipulacija

Spinalna manipulacija daje dobre rezultate kod akutnih bolova vrata i leđa, diskus hernije, vrtoglavice, glavobolje, ukoćenosti vrata i ramenog pojasa, išialgije i sl.

Dry Needling tehnika se sastoji iz korišćenja akupunkturnih igala u tertmanu rešavanja miofascijalnog bolnog tretmana. Tehnika se sastoji u aplikovanju akupunkturne igle na mesto zgrčenog i bolnog mišića gde se dobija električno pražnjenje mišića i kao krajnji rezultat relaksiranu i funkcionalnu celinu. Ona se koristi kada druge manje invazivne metode ne daju krajnji rezultat kao što su masaža, istezanje, duboka frikcija).

GALVANSKA STRUJA

Ova struja ne menja smer i jačinu. Na taj način izaziva hiperemiju u koži i dubljim tkivima kroz koja ona prolazi i smanjuje bol. Hiperemija poboljšava trofiku tkiva, smanjuje otok i zapaljenje. Trajanje jednog tretmana iznosi od 10 do 30 minuta, a primenjuje se se od 10 do 15 seansi. Galvanska struja se primenjuje kod zatvorenih povreda tkiva, otvorene povrede nakon zarastanja rana, preiprema za kineziterapiju, sva bolna stanja posle povreda, oboljenja arterijskih krvnih sudova, mlitave paralize posle oštećenja perifernih nerava i dr. Kontraindikacije su: otvorene povrede, inflamacije, krvavljenje, dekompenzacija srca, prisustvo metalnih stranih tela i sl.

TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija

TENS se zasniva na elektroanalgeziji, tj. ova metoda lečenja stimuliše nervna vlakna za prenos bola. Primenjuje se kod bolova u leđima i kičmi, bola u vratu i ramenima, kod bolova reumatskog porekla, raznih distorzija i kontuzija.

DIADINAMIČNE STRUJE

Ovo su niskofrekventne impulsne struje koje se primenjuju kada želimo da postignemo analgetsko dejstvo pri fizikalnom lečenju. Dobijamo ga pokrivanjem osećaja boli podražajem receptora za vibracije. Takođe, diadinamične struje deluju na širenje krvnih sudova te izaziva lokalno jaku hiperemiju koja može dovesti i do smanjenja otoka. Kod povišenog tonusa mišića ova metoda lečenja dovodi do njegovog smanjenja. Posebno se zapažaju pozitivni efekti kod Sudekove bolesti koja se javlja posle dugotrajne imobilizacije povreda ekstremiteta. Diadinamične struje tada imaju podražajno dejstvo na krvne sudove i vraća im normalnu funkciju koja je poremećena imobilizacijom.

INTERFERENTNE STRUJE

Interferentne struje je naizmenična struja dobijena ukrštanjem tj. interferencijom dve struje srednje frekvencije te se naziva i „ukrštene struje“. Primenjuju se posredstvom četiri elektrode raznih oblika i veličina koje se stavljaju na kožu. Prednost ove terapijske procedure je dubinski efekat u tkivima na mestu ukrštanja struja (npr. zglob kuka). Ona je i jedini oblik elektroterapije koja se može primeniti i kod bolesnika koji imaju prisustvo metala u organizmu (npr. nakon ugradnje veštačkog kuka). Terapijsko dejstvo na tkiva je višestruko: smanjuje bol (analgetsko dejstvo), smanjuje otok (antiedematozno dejstvo), smanjuje upalu (antiinflamatorno dejstvo), ubrzava regeneraciju tkiva (poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom), pospešuju osteogenezu tj. zarastanje kostiju nakon preloma. Ove struje se najčešće primenjuju kod: degenerativnih i reumatskih oboljenja, trauma, iščašenja, uganuća, preloma, sportskih povreda, pareze i paralize, cervikalnog i lumbalnog sindroma i sl.

SONOFOREZA I ULTRAZVUK

Terapija utrazvukom deluje na tkivo višestruko. Osnovni princip je mehaničko delovanje koje se sastoji u visokofrekventnom talasnom kretanju zvučnih talasa koje dovodi do mehaničkog treperenja čestica tkiva, a time i do „mikromasaže“ tkiva. Ova terapija takođe, širi krvne sudove (vazodilatacija), deluje protiv bola (analgetski), upale tkiva (antizapaljenski), otoka (antiedematozno), smanuje „grč“ mišića (spazmolitično), ožiljke (fibrinolitièko), povećava nadražljivost motornih nerava.

Flosing tehnika je nova terapeutska metoda koja se najčešće koristi u tretmanu profesionalnih sportista.

Ova terapija deluje odmah i izuzetno ubrzava regeneraciju tkiva. Sastoji se u primeni različitih elastičnih traka sa kombinacijom manuelnih tehnika. Aplikovanjem trake na velikoj površini se stvara kompresija, koja se zadržava par minuta. U tom periodu terapeut primenjuje različite manuelne tehnike zavisno od indikacije. Zajedno sa pacijentom izvode se aktivni ili pasivni pokreti. Nakon nekoliko minuta traka se skida i primećuje se povećan obim pokreta i smanjenje bola. Ovom terapijom se snažno povećava krvotok i apsorpcija nagomilanih metaboličkih produkata iz tkiva. Flosing terapija se primenjuje kod istegnuća tetiva, uganuća, otoka, teniskog lakta, bolnog ramena, rupture mišića, povrede kolena, povrede ligamenata i sl.

Compex je vodeća svetska tehnologija mišićne elektrostimulacije, i ona ima posebno mesto u profesionalnom sportu i zdravstvenoj rehabilitaciji u poslednjih par godina. Namenjena je aktivnim sportistima i rekreativcima. Kompjutersko jačanje mišića oslabljenih mišića se primenjuje nakon povrede, imobilizacije i duže neaktivnosti. Uz pomoć Compex aparata vrši se elektrostimulacija mišića, a sam princip se sastoji od stimulacije vlakana mišića pomoću električnih impulsa koji se prenose preko elektroda. Compex se sastoji iz programa za trening, oporavak, masažu, protiv bolova i povreda, kao i od programa za takmičarske pripreme. Rezultati ove tehnike su vidljivi već posle nekoliko tretmana.

Spinalna manipulacija - manipulacija kičmenih zglobova je terapeutska tehnika koja vrši mobilizaciju zglobova kičmenog stuba. Postiže se kratkim i brzim potiskom, nakon čega pacijent oseti smanjenje bola i olakšanje. Pun efekat ove tehnike sledi nakon nekoliko sati. Spinalna manipulacija daje dobre rezultate kod akutnih bolova vrata i leđa, diskus hernije, vrtoglavice, glavobolje, ukočenosti vrata i ramenog pojasa, išialgije i sl.

Uloga GB Medic centra:

Fizioterapija: Fizio centar nudi širok spektar fizioterapijskih tretmana koji pomažu pacijentima u obnovi pokretljivosti i smanjenju bola. Ovi tretmani su često ključni nakon povreda, operacija ili kod hroničnih problema s mišićima i zglobovima.

Rehabilitacija: Fizioterapeuti u fizio centru rade s pacijentima kako bi im pomogli u povratku na normalnu funkciju nakon povreda ili hirurških zahvata. Ovo uključuje postupno povećanje snage i pokretljivosti.

Sportska medicina: Fizio centar često sarađuje sa sportistima kako bismo im pomogli u poboljšanju sportskih performansi, prevenciji povreda i rehabilitaciji nakon sportskih povreda.

Terapija bola: Pacijenti koji pate od hroničnog bola često se okreću fizio centrima kako bi pronašli olakšanje. Terapeuti koriste različite tehnike, uključujući masažu, terapeutske vežbe i elektroterapiju, kako bi smanjili bol i poboljšali kvalitet života.

Prevencija: GB Medic centar takođe pomaže u  prevenciji telesnih problema kroz edukaciju i vežbe. Poučavamo pacijente kako održavati pravilnu posturu, kako da se pravilno se kreću i vežbaju, čime se smanjuje rizik od povreda.

Individualni pristup: Svaki pacijent u fizio centru tretira se individualno. Terapeuti izrađuju personalizovane planove lečenja i rehabilitacije koji uzimaju u obzir specifične potrebe i ciljeve svakog pacijenta.

Nenaslovljeni Dizajn (65) (1)
Vaša poseta GB Medic centru:

Kada posetite naš fizio centar, bićete dočekani stručnim i iskusnim fizioterapeutima koji će provesti procenu vašeg stanja. Na temelju te procene, zajedno ćete razviti plan lečenja ili rehabilitacije koji je prilagođen Vašim potrebama. Tokom terapije, terapeuti će pratiti Vaš napredak i prilagoditi tretmane kako bi postigli najbolje rezultate.

GB Medic centar je važan resurs za ljude koji žele održati i poboljšati svoje zdravlje i telesnu funkciju. Bez obzira radi li se o oporavku nakon povrede, prevenciji problema s mišićima i zglobovima ili poboljšanju sportskih performansi, fizio centar može biti ključni partner u postizanju tih ciljeva. Ova ustanova posvećena je brizi o Vašem telu i pomaže Vam da se osjećate bolje i funkcionalnije.