GB Medic rehabilitacioni fizio-centar

Gb Medic
Fms (3)
Funkcionalni Motorički Skrining (FMS): 

Funkcionalni Motorički Skrining (FMS) predstavlja revolucionarni pristup proceni telesne kondicije i pokretljivosti. Razvijen kako bi identifikovao disbalanse u mišićima, zglobovima i pokretima, FMS je postao nezaobilazan alat za sportiste, trenere i stručnjake za rehabilitaciju kako bi se poboljšala funkcionalnost tela i smanjila opasnost od povreda.

Šta je FMS?

FMS je sistematska procena telesne sposobnosti koja se temelji na nizu testova i pokreta. Ovi testovi ocenjuju fleksibilnost, ravnotežu, koordinaciju i stabilnost kako bi se identifikovali potencijalni problemi u pokretu. FMS može pomoći u otkrivanju ograničenja u pokretljivosti i funkcionalnosti, što omogućava pravovremeno intervenisanje radi sprečavanja povreda i poboljšanja sportskih performansi.

Prednosti FMS-a:

  • Otkrivanje disbalansa: FMS omogućuva identifikaciju disbalansa u telu i pokretima, čime se smanjuje rizik od povreda.
  • Pravilno usmeravanje treninga: Na temelju rezultata FMS-a, treneri mogu prilagoditi trening kako bi poboljšali nedostatke i optimizovali pokrete.
  • Poboljšana pokretljivost: Intervencije temeljene na FMS-u mogu poboljšati pokretljivost i funkcionalnost tela.
  • Smanjenje bolova: FMS može pomoći u smanjenju bolova uzrokovanih lošim pokretima i disbalansom mišića.
  • Prevencija povreda: Redovno praćenje pokazatelja FMS-a može doprineti sprečavanju povreda tokom sportskih aktivnosti.
Whatsapp Image 2023 09 14 At 13.42.10
Whatsapp Image 2023 09 14 At 13.40.08
Whatsapp Image 2023 09 14 At 13.42.09

Kako funkcioniše FMS?

U GB Medic centru FMS uključuje niz testova koji ocenjuju osnovne pokrete i položaje, kao što su čučnjevi, iskoraci, rotacije i ravnoteža. Svaki test ocenjuje se na skali koja pomaže identifikovati probleme u pokretu. Na temelju rezultata, može se razviti personalizovani plan treninga usmeren na ispravljanje problema.

Funkcionalni Motorički Skrining (FMS) predstavlja inovativan pristup proceni telesne kondicije i funkcionalnosti tela. Ovaj alat pomaže sportistima, trenerima i stručnjacima za rehabilitaciju u identifikaciji i rešavanju problema u pokretu kako bi se poboljšalo sportsko izvođenje i smanjila opasnost od povreda. Bez obzira jeste li profesionalni sportista ili rekreativac, FMS može biti ključan za postizanje optimalne telesne kondicije i fukcionalnosti.