Povreda ACL-a

Whatsapp Image 2023 09 05 At 13.07.01 (4)

Prednji ukršteni ligament (ACL) unutar kolena je delikatna tačka našeg tela. Ona trpi veliki pritisak tokom celog života. Ali šta se desi kada povredimo ACL? Kome se obratiti?

Koleno je jedan od najkompleksinijih zglobova u ljudskom telu i zbog svoje specifičnosti često je izložen povredama. Pri uspravnom stavu ono nosi oko 70% telesne težine, a pri savijenim nogama čak 90% naše težine. Zglob kolena čine tri kosti – butne, potkolene i čašice (femura, tibije i patele). Pored toga između potkolene i butne kosti nalaze se dva jastučića – meniskusi i dva ukrštena ligamenta.

Prednji ukršteni ligament (ACL) je ligament unutar kolena koji spaja butnu kost (femur) i cevanicu (tibia). Ligament je dug 4 cm i potpuno je zategnut prilikom opružanja kolena i postavljen je dijagonalno. ACL ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena, i sprečavanju odvajanja zglobnih površina i kretanje tibije put napred. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena.

Jedna od najčešćih povreda zgloba kolena je upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata i ujedno pucanje ligamenata je jedna od najozbiljnijih povreda.

Ova povreda obično nastaje u toku bavljenja sportom. Oko 80% povreda ukrštenih ligamenata u sportu ne nastaje usled kontakta sa protivnikom. Povreda najčešće nastaje prilikom doskoka i kontakta sa podlogom. Povreda ligamenta je najčešće udružena sa povredama medijalnog kolateralnog ligamenta, ali ukoliko je povreda ozbiljnija dolazi do povrede i medijalnog meniskusa. Može se dogoditi i onima koji se ne bave sportom – prilikom pada, jakog udarca u potkolenicu, saobraćajne nezgode i sl.

Simptomi su bol, otok, izlivanje krvi unutar kapsule, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost, povećana mobilnost tibije put napred u odnosu na femur.

GB Medic – NAJBOLJI SAVEZNIK PRI LEČENJU POVREDE ACL-A!

Naše veliko iskustvo u sportskoj medicini nas preporučuje pri lečenju ove izuzetno nezgodne povrede. Statistički podaci govore da lečenje svih povreda kolena, 30% nosi rekonstrukcija prednjih ukrštenih ligamenata.

Ukoliko se radi samo o istegnuću ligamenta, oporavak je brži i kraći. Za lečenje se koriste fizikalne, a po smanjenju otoka i  kineziterapijske procedure.

Ako je u pitanju pucanje, tj.ruptura ligamenta, primenjuje se operativno lečenje tj. rekonstrukcija – presađivanje novog tkiva na popucali ligament. Rekonstruktivna hirurgija je uspešna u 90% slučajeva, tako da mali broj ljudi posle operacije ima bolove ili osećaj nestabilnosti kolena.

Rehabilitacija  nakon operativnog zahvata započinje odmah, po izlasku iz bolnice. Uključuje se fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka, za povećanje cirkulacije i metabolizma,  masaža samog kolena, čašice, okolnih mišića i tetiva, ali i elektrostimulacija za vraćanje snage mišića prednje lože, kineziterapijski tretman,  statičke vežbe i vežbe istezanja za vraćanje amplitude pokreta, najpre ekstenzije, a potom i fleksije.

Posle 4. nedelje od operacije pacijent dobija pun oslonac na povređenu nogu. Do 16. nedelje od operacije se rade vežbe za jačanje donjih ekstremiteta, a nakon toga se uključuju i vežbe za jačanje celog kinetičkog lanca, kao i lagano trčanje. U 17. nedelji pacijent je spreman da krene sa skokovima.

Celokupan oporavak traje šest meseci, ali za ozbiljniju fizičku aktivnost neophodno je sačekati do osmog meseca.

GB Medic tim je tu da vas vodi kroz svaki korak ovog procesa oporavka.

PODELI POST