OSTEOPATSKI TRETMAN

Osteopatski tretman se radi kod osoba koje imaju velike glavobolje koje nastaju zbog povećanog tonusa vratne muskulature, koji dodatno pojačavaju emocionalna napetost i nervoza. To dovodi do smanjene cirkulacije krvi, poremećaja mikrocirkulacije koji dovodi do spazma u mišićima glave i vrata, smanjenog dopremanja kiseonika, nakupljanja produkta metabolizma i bolova. Bolovi se javljaju u potiljačnom delu , šire se u obe slepoočnice i čelo. Još jedan od čestih oblika glavobolje je migrena.

Migrena se manifesuje povremenim napadima glavobolje , jednostrano je lokalizovana, bol je plusirajućeg karaktera, sa umerenim i jakim bolovima, koji se pojačavaju pri fizičkim naporima. Može joj predhoditi aura, a prate je često mučnina, povraćanje, fotofobija (osetljivost na svetlost) i fonofobija (osetljivost na buku). Provocirajući faktor odnosno okidači iz spoljašne sredine mogu da budu promena vremena, previše kafe, cigareta , alkohol, hormoni i naravno stres, koji je najčešći izazivač glavobolja. Takođe, čest uzrok glavobolja je menstruacija, odnosno hormonalne promene kod žena. Da bi ispitale efikasnost osteopatije kod tenzionih glavobolja dr Anderson i dr Seniskal su 29 slučajno odabranih ljudi koji su patili od tenzione glavobolje podvrgli ili trima osteopatskim terapijama i vežbama opuštanja koje su svakodnevno obavljali kod svojih kuca , ili samo vezbama opustanja.

Tokom nedelja koje su usledile, pacijenti kod kojih je primenjivana i osteoaptija i opustanje dozivevli su poboljsanje od 54,45 odsto u pogledu ucestalosti glavobolja, dok je kod onih koji su samo radili vežbe opuštanja beleženo poboljsanje od svega 15.6 odsto.

Osteopatski tretman se radi na svake dve nedelje. 

Prijatelji Ambulante za rehabilitaciju GB Medic