Povreda meniskusa

Whatsapp Image 2023 09 05 At 22.21.12

Ako bi postojala top-lista sportskih povreda, ova vrsta je definitivno u prvih pet. Baš zato je neophodno da rehabilitacijom meniskusa rukovode i najbolji stručnjaci.

Povreda meniskusa verovatno spada u najčešće sportske povrede i to prvenstveno kod fudbalera i skijaša. Meniskusi su fibrozno hrskavične tvorevine oblika polumeseca koje se nalaze između zglobnih površina potkolene i butne kosti.  Postoji medijalni (unutrašnji) meniskus oblika slova C i lateralni (spoljašnji) koji je zatvoreniji i podseća na slovo O. Spoljašnji meniskus je pokretljiviji i pokriva veću površinu od unutrašnjeg meniskusa. On služi da ravnomerno rasporedi težinu tela po zglobnim površinama butne i potkolene kosti i tako spreči trošenja hrskavice, i pojavu upale zgloba kolena (artritisa). Meniskusi takođe učestvuju u održavanju stabilnosti kolena; klizanju zglobnih površina i imaju značajnu ulogu u lubrifikaciji (podmazivanju) zgloba i kao što smo rekli zaštiti zglobne hrskavice. Dakle, zdravlje meniskusa je od izuzetne važnosti za zdravlje i funkciju zgloba kolena. Pri oštećenju meniskusa javljaju se bol u zglobu, koleno može da se uklješti ili kleca, može se čuti krckanje i javiti otok.

Do povreda meniskusa najčešće dolazi prilikom naglih rotacija u zglobu kolena i to najčešće kad je stopalo fiksirano za podlogu, a koleno savijeno. Povrede meniskusa često nastaju i pri direknim udarima, kao i uvrtanju kolena bilo pri padu u punom trku, doskoku ili pri proklizavanju noge.

Osnovni simptomi povrede meniskusa su: bol u kolenu, otok kolena, nestabilnost i blokada (nemogućnost pokreta u zglobu kolena). Karakteristika nestabilnosti je da se javlja s vremena na vreme. Nije konstantna i danas pacijent ima osećaj da je sve u redu da bi sutra osetio nestabilnost negde duboko unutar kolena. Blokada koje su izazvane lezijom meniskusa obično su hronične prirode, traju po nekoliko minuta.

GB Medic je siguran oslonac u lečenju meniskusa

Kod manjih povreda meniskusa kod kojih nema blokade niti značajnih poremećaja u funkciji kolena nije potrebna operacija i lečenje se može vršiti fizikalnom terapijom i primenom nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ukoliko i pored konzervatnih tretmana problemi sa meniskusom i dalje postoje operacija meniskusa je neminovna. Pribegava se artroskopskom operativnom zahvatu i može se načiniti resekcija (totalna ili parcijalna), popravka kao i transplatacija meniskusa. Naravno, prilikom operacije uvek se pokušava sačuvati što veći deo meniskusa.

Uz GB Medic program fizikalne rehabilitacije uspešnost povratka na sportski teren je preko 95%.

PODELI POST