Korektivna gimnastika

about us
GB Medic vrši upis dece na grupne vežbe korektivne gimnastike (kifoza, skolioza, lordoza, ravna stopala, X noge, O noge i dr) svakog radnog dana od 11h-19h.

Korektivna gimnastika predstavlja skup fizičkih vežbi doziranih po intezitetu, vrsti i trajanju, koje se mogu primenjivati preventivno kod dece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta ili terapijski ako oni već postoje. Vežbe imaju za cilj povećanje snage mišića, povećanje amplitude pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta. 

Ako jedan od roditelja ili oboje imaju ravna stopala, neki od deformiteta grudnog koša ili kičmenog stuba velika je verovatnoća da će i dete imati iste probleme. Pod povećanim rizikom su i deca koja su prerano prohodala, imaju prekomernu telesnu težinu, fizički su neaktivna, imaju loše navike u držanju. Deca koja su u što većem vremenskom periodu uključena u sportske aktivnosti, imaju razvijenije fizičke sposobnosti, veći stepen socijalizacije i daleko kvalitetniju adaptaciju na stresne situacije, koje ih neminovno čekaju tokom odrastanja i života.

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija.

Ciljnim vežbama mogu se uspešno korigovati deformiteti kao što su: torticolis, kriva stopala (varus i valgus), plitke čašice kukova, spušteni svodovi i ravna stopala, X noge, O noge, loše držanje, skolioza, kifoza, lordoza, i slično.