GB Medic rehabilitacioni fizio-centar

Gb Medic
Pexels Kindel Media 7298659

GB Medic centar za koleno: Stručna briga za Vaše koleno i mobilnost

GB Medic centar za koleno je medicinska ustanova koja se specijalizovala za dijagnozu, lečenje i rehabilitaciju problema s kolenima. Kolena su vitalan deo tela koji omogućava pokretljivost i podržava telesnu težinu, stoga je briga o njima izuzetno važna. Pacijenti dobijaju stručnu pomoć od naših specijalizovanih ortopeda i terapeuta kako bi se osiguralo optimalno funkcionisanje i oporavak kolena.

Uloge i ponuda GB Medic centra za koleno:

  1. Dijagnostika i procena: Naš centar za koleno provodi temeljnu dijagnostiku i procenu problema s kolenima kako bi identifikovali uzroke bola i ograničenja pokreta.
  2. Fizioterapija i rehabilitacija: Fizioterapeuti u našem centu razvijaju personalizovane programe rehabilitacije kako bi pacijenti povratili snagu i pokretljivost nakon operacije ili povrede.
  3. Terapije: Osim tradicionalnih medicinskih tretmana, nudimo terapije poput fizikalne terapije, akupunkture i terapeutske masaže.
  4. Prevencija: Edukacija pacijenata o prevenciji problema s kolenima i pravilnom brigu o zdravlju kolena je takođe ključna komponenta.

Prednosti GB Medic centra za koleno:

  1. Profesionalna briga: Stručni ortopedi i terapeuti pružaju visokokvalitetnu pomoć i terapije za probleme s kolenima.
  2. Ublažavanje bola: Pomažemo u ublažavanju bola i nelagode uzrokovane povredama ili stanjima poput osteoartritisa.
  3. Povratak mobilnosti: Kroz rehabilitaciju i terapiju, pacijenti vraćaju pokretljivost i funkcionalnost kolena.
  4. Prevencija povreda: Edukacija o prevenciji problema s kolenima pomaže pacijentima da smanje rizik od budućih problema.

Prednji ukršteni ligament (ACL) unutar kolena je delikatna tačka našeg tela. Ona trpi veliki pritisak tokom celog života. Ali šta se desi kada povredimo ACL? Kome se obratiti?

Koleno je jedan od najkompleksinijih zglobova u ljudskom telu i zbog svoje specifičnosti često je izložen povredama. Pri uspravnom stavu ono nosi oko 70% telesne težine, a pri savijenim nogama čak 90% naše težine. Zglob kolena čine tri kosti – butne, potkolene i čašice (femura, tibije i patele). Pored toga između potkolene i butne kosti nalaze se dva jastučića – meniskusi i dva ukrštena ligamenta.

Prednji ukršteni ligament (ACL) je ligament unutar kolena koji spaja butnu kost (femur) i cevanicu (tibia). Ligament je dug 4 cm i potpuno je zategnut prilikom opružanja kolena i postavljen je dijagonalno. ACL ligamenti imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju stabilnosti kolena, i sprečavanju odvajanja zglobnih površina i kretanje tibije put napred. Sačinjeni su od čvrstog fibroznog tkiva i imaju funkciju kontrole preteranih pokreta u zglobu kolena.

Jedna od najčešćih povreda zgloba kolena je upravo povreda prednjih ukrštenih ligamenata i ujedno pucanje ligamenata je jedna od najozbiljnijih povreda.

Ova povreda obično nastaje u toku bavljenja sportom. Oko 80% povreda ukrštenih ligamenata u sportu ne nastaje usled kontakta sa protivnikom. Povreda najčešće nastaje prilikom doskoka i kontakta sa podlogom. Povreda ligamenta je najčešće udružena sa povredama medijalnog kolateralnog ligamenta, ali ukoliko je povreda ozbiljnija dolazi do povrede i medijalnog meniskusa. Može se dogoditi i onima koji se ne bave sportom – prilikom pada, jakog udarca u podkolenicu, saobraćajne nezgode i sl.

Simptomi su bol, otok, izlivanje krvi unutar kapsule, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost, povećana mobilnost tibije put napred u odnosu na femur.

GB Medic – NAJBOLJI SAVEZNIK PRI LEČENJU POVREDE ACL-A!

Naše veliko iskustvo u sportskoj medicini nas preporučuje pri lečenju ove izuzetno nezgodne povrede. Statistički podaci govore da lečenje svih povreda kolena, 30% nosi rekonstrukcija prednjih ukrštenih ligamenata.

Ukoliko se radi samo o istegnuću ligamenta, oporavak je brži i kraći. Za lečenje se koriste fizikalne, a po smanjenju otoka i  kineziterapijske procedure. Ako je u pitanju pucanje, tj.ruptura ligamenta, primenjuje se operativno lečenje tj. rekonstrukcija – presađivanje novog tkiva na popucali ligament. Rekonstruktivna hirurgija je uspešna u 90% slučajeva, tako da mali broj ljudi posle operacije ima bolove ili osećaj nestabilnosti kolena.

Rehabilitacija  nakon operativnog zahvata započinje odmah, po izlasku iz bolnice. Uključuje se fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka, za povećanje cirkulacije i metabolizma,  masaža samog kolena, čašice, okolnih mišića i tetiva, ali i elektrostimulacija za vraćanje snage mišića prednje lože, kineziterapijski tretman,  statičke vežbe i vežbe istezanja za vraćanje amplitude pokreta, najpre ekstenzije, a potom i fleksije.

Posle 4. nedelje od operacije pacijent dobija pun oslonac na povređenu nogu. Do 16. nedelje od operacije se rade vežbe za jačanje donjih ekstremiteta, a nakon toga se uključuju i vežbe za jačanje celog kinetičkog lanca, kao i lagano trčanje. U 17. nedelji pacijent je spreman da krene sa skokovima. Celokupan oporavak traje šest meseci, ali za ozbiljniju fizičku aktivnost neophodno je sačekati do osmog meseca.

GB Medic tim je tu da vas vodi kroz svaki korak ovog procesa oporavka.

Pexels Cottonbro Studio 7339492
Pexels Towfiqu Barbhuiya 11969599

Povreda meniskusa

Ako bi postojala top-lista sportskih povreda, ova vrsta je definitivno u prvih pet. Baš zato je neophodno da rehabilitacijom meniskusa rukovode i najbolji stručnjaci.

Povreda meniskusa verovatno spada u najčešće sportske povrede i to prvenstveno kod fudbalera i skijaša. Meniskusi su fibrozno hrskavične tvorevine oblika polumeseca koje se nalaze između zglobnih površina potkolene i butne kosti.  Postoji medijalni (unutrašnji) meniskus oblika slova C i lateralni (spoljašnji) koji je zatvoreniji i podseća na slovo O. Spoljašnji meniskus je pokretljiviji i pokriva veću površinu od unutrašnjeg meniskusa. On služi da ravnomerno rasporedi težinu tela po zglobnim površinama butne i potkolene kosti i tako spreči trošenja hrskavice, i pojavu upale zgloba kolena (artritisa). Meniskusi takođe učestvuju u održavanju stabilnosti kolena; klizanju zglobnih površina i imaju značajnu ulogu u lubrifikaciji (podmazivanju) zgloba i kao što smo rekli zaštiti zglobne hrskavice. Dakle, zdravlje meniskusa je od izuzetne važnosti za zdravlje i funkciju zgloba kolena. Pri oštećenju meniskusa javljaju se bol u zglobu, koleno može da se uklješti ili kleca, može se čuti krckanje i javiti otok.

Do povreda meniskusa najčešće dolazi prilikom naglih rotacija u zglobu kolena i to najčešće kad je stopalo fiksirano za podlogu, a koleno savijeno. Povrede meniskusa često nastaju i pri direknim udarcima, kao i uvrtanju kolena bilo pri padu u punom trku, doskoku ili pri proklizavanju noge.

Osnovni simptomi povrede meniskusa su: bol u kolenu, otok kolena, nestabilnost i blokada (nemogućnost pokreta u zglobu kolena). Karakteristika nestabilnosti je da se javlja s vremena na vreme. Nije konstantna i danas pacijent ima osećaj da je sve u redu da bi sutra osetio nestabilnost negde duboko unutar kolena. Blokada koje su izazvane lezijom meniskusa obično su hronične prirode, traju po nekoliko minuta.

GB Medic je siguran oslonac u lečenju meniskusa

Kod manjih povreda meniskusa kod kojih nema blokade niti značajnih poremećaja u funkciji kolena nije potrebna operacija i lečenje se može vršiti fizikalnom terapijom i primenom nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ukoliko i pored konzervatnih tretmana problemi sa meniskusom i dalje postoje operacija meniskusa je neminovna. Pribegava se artroskopskom operativnom zahvatu i može se načiniti resekcija (totalna ili parcijalna), popravka kao i transplatacija meniskusa. Naravno, prilikom operacije uvek se pokušava sačuvati što veći deo meniskusa.

Uz GB Medic program fizikalne rehabilitacije uspešnost povratka na sportski teren je preko 95 %.